Copilul și jocul: Cum alegi jucăria perfectă pentru el?

Copilul și jocul: Cum alegi jucăria perfectă pentru el?

Copilul și jocul: Cum alegi jucăria perfectă pentru el?


      „Nu ne putem imagina copilăria fără râsetele și jocurile sale. Sufletul şi inteligenţa devin mari prin joc. Despre un copil nu se poate spune că el creşte și atât; trebuie să spunem că el se dezvoltă prin joc”, afirma la începutul secolului trecut psihologul francez Jean Château. Aceste cuvinte vor rămâne mereu pline de adevăr, întrucât jocul face într-adevăr parte din dezvoltarea firească și sănătoasă a copiilor noștri, încă din primii ani de viață. Pentru a-i încuraja și mai mult să se joace și să învețe, noi, părinții, trebuie să le dăm oportunitatea de a avea la îndemână cele mai inspirate, mai sigure și mai pline de farmec jucării, de care să-și aducă oricând aminte cu drag.

Beneficiile activităților ludice pentru copil- concluziile unui studiu

      Un studiu publicat în revista „Pediatrics” a atras atenția asupra următorului fapt: părinții trebuie să țină cont de faptul că jocul este deosebit de important în dezvoltarea sănătoasă a copilului și în asigurarea unei legături strânse între părinte și copil. Plecându-se de la această premisă, cei care au realizat acest studiu au formulat următoarele concluzii:

 • Jocul asigură dezvoltarea creierului copilului încă de la o vârstă fragedă
 • Prin joc un copil reușește să cunoască și să stăpânească lumea din jur, depășindu-și temerile și învățând lucruri noi de la ceilalți
 • Datorită jocului, se vor dobândi abilități esențiale pentru viața de adult- De exemplu, un copil va învăța să negocieze, să împartă, să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor, să-și asume responsabilități, să rezolve conflicte, să lucreze în echipă
 • Cu ajutorul activităților ludice, copiii își pot dezvolta creativitatea, dexteritatea, pot dobândi forță fizică și emoțională
 • Jucându-se, copiii vor putea deprinde autocontrolul, vor învăța să-și controleze frustrările, emoțiile, să aibă răbdare, să fie perseverenți și empatici
 • Jocul favorizează și un nivel mai ridicat al performanțelor școlare- S-a constatat că micuții care au petrecut mai multe ore la joacă au deveni elevi mai dispuși să se adapteze cerințelor de la școală, să deprindă comportamente și să acumuleze cunoștințe cu o mai mare lejeritate decât aceia care nu au avut parte de așa ceva. În plus, copiii care se joacă mai mult sunt mai capabili să interacționeze mai ușor cu colegii lor
 • O altă concluzie a studiului a fost că în familiile în care părinții se implică mai frecvent în jocurile copiilor există o legătură afectivă mai puternică și o comunicare mai bună, în condițiile în care părinții și copiii se pot cunoaște mai bine, petrecând mai mult timp împreună.

Criterii în funcție de care să alegi jucăriile pentru copilul tău

      Indiferent cât de mult te-ar atrage o anumită jucărie, este necesar ca, înainte să o cumperi, să ții cont și de criteriile de mai jos. Acestea sunt esențiale pentru a face o alegere potrivită pentru copilul tău, fără a-l pune în niciun fel de pericol. Iată ce ar trebui să iei în calcul de fiecare dată:

Gradul de siguranță oferit de jucărie

      Din acest punct de vedere, fii atent/ă la următoarele detalii:

 • Modul în care sunt dispuse părțile componente ale jucăriei și dimensiunile acestora- Asigură-te că acestea nu sunt suficient de mici pentru a fi înghițite
 • Pericolul de strangulare- Frânghiile, panglicile sau corzile jucăriilor nu ar trebui să fie
  mai lungi de 25 cm, iar buclele formate nu ar trebui să fie mari cât să încapă prin ele
  gâtul unui copil
 • Să nu fie dotate cu sunete prea puternice, menite să ducă la deteriorarea auzului
  copilului
 • Umpluturile și alte materiale din care sunt compuse jucăriile ar trebui să nu ardă cu
  ușurință
 • Jucăriile nu ar trebui să fie vopsite cu vopsele toxice
 • Nicio jucărie nu ar trebui să aibă margini care să zgârie sau să taie, dar nici colțuri
  ascuțite sau să poată leza în vreun fel ochii
 • Jucăriile mari, care stau pe diferite suprafețe, ar trebui să fie stabile
 • Jucăriile de exterior trebuie să fie adecvate vârstei copilului, să nu aibă colțuri ascuțite,
  margini tăioase și să fie în stare perfectă
 • O jucărie sigură pentru copil trebuie să fie solidă, să nu aibă părți componente care să
  se desprindă cu ușurință și să nu se împrăștie în bucățele în cazul în care, de exemplu,
  cade pe jos de la înălțimea copilului

Vârsta și stadiul dezvoltării copilului
       O jucărie va contribui la dezvoltarea unor abilități importante ale copilului dacă va fi cât mai potrivită vârstei acestuia.

      Spre exemplu, bebelușii aflați în primele șase luni de viață încep să descopere lumea la nivel senzorial. De aceea, pentru ei sunt ideale jucăriile care le permit să apuce, să se familiarizeze cu sunete, culori și texturi diferite.
Jucăriile de pluș pe care bebelușii să le poată alinta pot fi alegerea ideală. Un ursuleț confecționat dintr-un material moale, fabricat din materiale de cea mai bună calitate, oferă o atingere irezistibilă și se poate transforma în primul prieten al copilului.

                                                                              

      După vârsta de 6 luni și mai ales după depășirea vârstei de 1 an, pe măsură ce se mișcă tot mai mult și descoperă relația cauza-efect, bebelușii pot începe să aibă la dispoziție jucării care să-i ajute să-și dezvolte și mișcările coordonate.
     Un puzzle din spumă sub formă de cub cu Winnie the Pooh este o modalitate sigură și distractivă pentru ca micuțul tău să se obișnuiască să se concentreze asupra unei activități și să-și dezvolte treptat imaginația.

                                                                                

      Odată ce ajunge și depășește vârsta de 2 ani, copilul trebuie stimulat cât mai mult să-și dezvolte abilitățile motorii, îndemânarea, creativitatea, învățând să aibă din ce în ce mai multă răbdare.
       Poți să-l încânți cu un set de joacă cu plastilină. Un set precum „Spinning Treats Mixer” îi oferă copilului posibilitatea de a se transforma într-un mic bucătar. Datorită bolului detașabil și a celor 2 capete pentru mixer, va putea să-și creeze propriile forme de prăjituri sau de brioșe. Odată ce acestea sunt gata, antrenează-l într-un joc de rol, în care veți sta de vorbă și, de ce nu, puteți hrăni cu „minunile” preparate și alte jucării dragi ale copilului!

                                                                                 

       În jurul vârstei de 4-5 ani, copilul are nevoie să-și exerseze acele abilități care-i vor fi de mare folos când va ajunge la școală. O soluție potrivită este să-i pui la dispoziție un joc de dezvoltare personala. De pildă, Jocul creativ Giro Puzzle Play Montessori este inspirat din câteva dintre principiile ce stau la baza metodei educaționale Montessori (cum ar fi, de pildă, învățarea prin descoperire, controlul copilului asupra erorilor și posibilitatea de a se corecta singur, dezvoltarea îndemânării etc.). Setul include 4 puzzle-uri cu animale, fiecare puzzle fiind construit cu ajutorul celor 4 rotițe. Fiecare disc va putea fi rotit pentru a se obține imaginea dorită.

                                                                                

       Când se apropie de finalizarea grădiniței și începerea școlii, este foarte important ca un copil să învețe tot mai mult să împartă cu ceilalți, să știe să lucreze în echipă. De aceea, jucăriile sale ar trebui să-l ajute și din acest punct de vedere.
       Cu siguranță că o micuță domnișoară va fi în culmea fericirii când se va vedea față în față cu jucării tip LOL. Jocul Water Surprise LOL Surprise se remarcă datorită unui puzzle, a unui joc domino și a unui pachet de cărți de joc. Pentru toate acestea vor fi necesari 2-4 jucători!

                                                                                  

      În schimb, când ajunge și depășește vârsta de 8 ani, un copil are nevoie și de jucării care să-i permită și mai mult să descopere lumea. Dronele sunt o opțiune excelentă din acest punct de vedere, mai ales pentru băieți.
      Drona de curse DR1 Racing Supernova Air Hogs dispune de un timp de zbor de 8-10 minute și este dotată cu tot ce trebuie pentru a-l transforma pe copilul tău într-un expert în domeniu: tehnologie asistată pentru începători și avansați, blocare la înălțime, giroscop stabilizator, decolare si aterizare automate.

                                                                                 

Personalitatea copilului
      Nu este deloc un criteriu de neglijat când ai de ales o jucărie pentru copilul tău. Cu cât vei ține mai mult seama de acest detaliu, cu atât copilul va fi mai încântat de jucăriile sale și va învăța mai multe lucruri noi.
      Dacă ai un copil plin de energie și mereu dornic de aventură, nu ezita să-i dai posibilitatea să fie mereu în mișcare. De pildă, poți să-i faci rost de o trambulină. Datorită acesteia, își va îmbunătăți abilitățile motorii, simțul echilibrului, va dobândi o postură mai bună și va deveni mai perseverent din dorința de a-și perfecționa mișcările executate pe trambulină.
      Trambulina Sportmann 244 cm este realizată prin respectarea standardelor de siguranță internaționale, bazându-se pe materiale de cea mai înaltă calitate. Ea este stabilă și, pentru că are materiale rezistente la coroziune, este perfectă pentru spațiile exterioare.

                                                                               

     Pentru un copil meticulos și răbdător, nu vei da greș cu un puzzle. Cu cât acesta va fi mai dificil, cu atât îl va provoca să-și îmbunătățească atenția și concentrarea, să găsească soluții în rezolvarea problemelor și să fie mai perseverent pentru a-și atinge un obiectiv.
       Puzzle-ul 3D Castelul de Gheață Frozen 2 se bazează pe piese unice din plastic, care pot fi îmbinate fără lipici. Odată finalizat, puzzle-ul poate constitui un element de decor inedit pentru camera unei mari amatoare de „Frozen”.

                                                                                

       Un copil cu o imaginație bogată va adora să aibă la îndemână o singură jucărie, pe care să o poată utiliza în cele mai diverse moduri. Spre exemplu, datorită unei figurine precum Marshall Pirat Patrula Cățelușilor, o fetiță sau un băiețel vor fi în culmea fericirii să-și poată crea scenarii diferite, în care unul dintre eroii din vestita „Patrulă a Cățelușilor” să îndeplinească misiunile visate.

                                                                                

       În cazul în care ai un copil foarte sensibil și empatic, pe care îl vezi adesea că se gândește la ceilalți, oferă-i cu încredere o jucărie de pluș. Cu Ursulețul de pluș „Fă-te bine repede!” Pippins, copilul tău își va putea construi cele mai diverse jocuri de rol.

                                                                                

      Dacă ești mama unui copil foarte creativ, care are suflet de artist, cultivă-i această calitate cu ajutorul unor seturi de creație, așa cum este și Setul creativ Oglinda Magică Patrula Cățelușilor. Mare îi va fi bucuria când se va vedea în fața cariocilor, foilor albe, desenelor colorate și a unei oglinzi, care se pare că are virtuți magice.

Durabilitate și versatilitate
       Pentru ca micuțul tău să-și creeze amintiri memorabile datorită jucăriilor sale, este indicat să optezi numai pentru cele rezistente. Astfel, finisajele și materialele trebuie să dea dovadă de persistență în timp, fiind totodată sigure și cât mai naturale. Nu în ultimul rând, versatilitatea unei jucării este cea care îi va aduce oricând copilului bucurie și îi va dezvolta abilități multiple.

Surse imagini: jucariaperfecta.ropexels.com

Taguri:

Comentarii